Blenderiopas tehosekoittimen ostajalle

Sopivan blenderin löytäminen laajasta mallikirjosta voi olla turhauttavaa. Tämä opas käy selkokielellä läpi miten valinta kannattaa tehdä. Kahdeksan valintaan vaikuttavan asian lista auttaa ymmärtämään millä kriteereillä sadoista malleista löytyy juuri omaan käyttöön sopiva tehosekoitin.

Blenderityypit

Hifi-blenderit murskaavat helposti jäätä, pähkinöitä ja jopa lämmittävät sosekeiton soseutuksen lomassa. Näistä blendereistä joutuu pulittamaan yli 500€, pahimmillaan jopa yli 1000€.

Perinteiset blenderit pystyvät helposti sekoittamaan smoothiet, drinkit ja soseet. Ne eivät yllä hifi-blendereiden suorituskykyyn, mutta riittävät suurimmalle osalle arjen tehosekoitustarpeisiin. Hyvän blenderin löytää tästä kategoriasta vaatimustaosta riippuen hintaluokasta 100-350€.

Yksittäisannoksen valmistavat blenderit ovat markkinoiden uusin villitys. Niillä kiireinen ihminen voi surauttaa itselleen aamiaispirtelön ja nakata sekoitusastian suoraan laukkuunsa ja nauttia juomansa siitä vaikka töihin tultuaan. Yksittäisannoksen valmistavat blenderit maksavat yleensä alle 100€ ja ne on tarkoitettu kevyeen käyttöön.

Sauvasekoittimet eivät välttämättä käy kaikille blenderistä, mutta usein ne ajavat saman asian kuin perinteisemmät tehosekoittimet.

Blenderin teho: watit vs. hevosvoimat

Tehosekoitinvalmistajat mainostavat mielellään laitteidensa tehoa ja puhuvat sen puolesta, että enemmän tehoa on aina parempi. Joskus tämä pitää paikkansa, muttei aina. Consumer Report -lehden mukaan teho tuo selkeitä parannuksia nimenomaan sauvasekoittimien osalta, muttei yhtä yksiselitteisesti tehosekoittimissa.

Valmistajat ilmoittavat blendereiden tehon joko wateissa (W) tai hevosvoimissa (hv, hp). Yksi hevosvoima on noin 735,5 wattia, joten yli yhden hevosvoiman laitteet ovat hyvin tehokkaita. Tyypillisesti blendereiden tehot vaihtelevat välillä 300W-1000W.

Kuva valmistajan sivuilta

Kuva valmistajan sivuilta

Nopeudet

Tärkeintä nopeuksien suhteen on, että blenderissä on mahdollisuus säätää terien pyörimisnopeutta. Kolmella nopeudella tulee hyvin toimeen, vaikka kalliimmissa laitteissa nopeuden voi säätää kymmenille eri tasoille. Käteviä ominaisuuksia ovat myös pulssi ja pyörimissuunnan käännös.

Napit: kosketusnäyttö vs. perinteiset napit

Kosketusnäyttö on helpompi puhdistaa, mutta usein hieman hankalampi käyttää. Perinteiset napit taas ovat todella käyttäjäystävälliset, mutta keräävät herkemmin likaa. Tässä pitää siis valita haluaako käytön vai puhdistuksen olevan erityisen helppoa.

KitchenAid Classic tehosekoitin

Kuva valmistajan sivuilta

Astia: lasi vs. muovi

Blendereiden astiat ovat yleensä lasia tai muovia. Molemmilla on puolensa ja parhaasta astiamateriaalista käydään välillä kiivasta keskustelua eri koulukuntien kesken. Lasinen astia on muovista astiaa painavampi. Lasiseen astiaan ei tartu yhtä helposti hajuja tai makuja kuin mitä muoviseen astiaan. Muovinen astia kannattaakin pestä heti käytön jälkeen, jotta se pysyisi puhtaana. Muoviset astiat eivät rikkoudu yhtä herkästi kuin lasiset.

Materiaalin lisäksi astian arvioinnissa kannattaa kiinnittää huomiota sen muotoon. Leveä suuaukko tekee tavaran kaatamisesta vaivatonta, samoin pesemisestä. Usein astiassa on valmiiksi jonkinlainen mitta-asteikko, jolloin astia itsessään voi toimia mittana.

Laitteen koko oman keittiön mukaan

Blenderit ovat isokokoisia kodinkoneita. Isoimmat blenderit eivät välttämättä mahdu keittiön tasolle kaapin alle, varsinkaan, jos kaapin alla on valo. Isot blenderit voivat myös olla hankalia saada mahtumaan pieniin kaappeihin tai laatikoihin. Siksi kannattaa etukäteen miettiä missä blenderiä tulee käyttämään ja säilyttämään sekä varmistaa, että valittu blenderi myös mahtuu siihen tilaan.

Varaosien saatavuus

Tärkeintä on varmistaa, että blenderiin saa uuden sekoitusastian, uudet terät ja uudet tiivisteet, jos joku edellämainituista kulutusosista sattuu hajoamaan. Halvempiin blendereihin varaosien löytäminen on vaikeampaa, kun taas hifi-blendereiden valmistajat osaavat tyypillisesti tarjota myös varaosia pidemmän aikaa.

Takuu

Halpisblendereiden takuut jäävät helposti vuoteen, kun lippulaivamalleille myönnetään jopa kymmenien vuosien takuut.

Hinta: kympeistä yli tonniin

Blendereiden hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä yli tuhanteen euroon.

Merkit

Eri merkeillä on eri vahvuudet ja ominaisuuksien yhdistelmät sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Siksi blenderin valinta onnistuu varmimmin, jos ostaja tietää etukäteen mitä haluaa blenderillään tehdä.

Huippublendereistä tunnettuja valmistajia ovat Vitamix ja Blendtec (joka on tunnettu myös mainoksistaan, joissa tehosekoitetaan mm. Applen iPad).

Lähteitä